Kanotochten In en Om Utrecht
Like ons op Facebook
  • Home
  • Kanotochten
    • Historische kanotocht
    • Vierdaagse kajaktrip Vecht en Plassen
    • Mindful kanoën >
      • Inschrijven mindful kanoën
    • Kano-dagtochten >
      • Dagtocht Maarssen
      • Dagtocht Rhijnauwen
      • Dagtocht Breukelen
      • Dagtocht Kampereiland
      • Meerdaagse Kampeerkanotocht
  • Arrangementen
    • Kopstukken van vrouwen
    • Ontbijttocht met gedichten
    • Met jouw groep in de kano >
      • Kanoworkshop teambuilding
  • Inschrijven geplande tochten
    • Algemene voorwaarden
  • Over Marjolein
  • Contact en meer informatie
    • Veelgestelde vragen
  • Ervaringen
    • Foto´s

Kano-misvattingen die overboord kunnen

2/5/2013

5 Opmerkingen

 
Is kanoën geen dagelijkse bezigheid voor je? Wellicht heb je dat nog nooit gedaan. Slechte verhalen gehoord?
Weerhoudt deze informatie je ervan om in een kano te stappen? Dat is hartstikke jammer.

Je kunt namelijk ook een heerlijke ervaring hebben waarbij je zachtjes over het water glijdt. Je ziet de stad en de
waterkanten aan je voorbij komen, luisterend naar spannende verhalen. Een zacht briesje in je gezicht, genieten van de geluiden van je omgeving, zonnetje op je huid.

Ervaren? Schrijf je in voor een kanotocht en je zult volop genieten.

Lees hieronder de misverstanden die overboord mogen.
Foto
Je hoeft niet dit..................................... je krijgt dit!
1.    Met een kano val je in het water
Een kano of een kajak is een smalle boot met een vrij vlakke of ronde onderkant. Je wordt bij iedere tocht geholpen met in en uitstappen. Volg je de instructies, dan is er niets aan de hand. Hou je zwaartepunt laag als je van de kant midden in je kano gaat zitten. Zit je in de kano en voelt het een beetje wiebelig? Breng je aandacht naar je billen en merk hoe je ontspant.

2.    Ik ben niet sterk genoeg om te kanoën.
Heb je wel eens op je buik op een luchtbed gelegen en gemerkt hoe je met 1 handbeweging door het water gleed? Zo werkt het ook met een kano. Je zit in een vrij smalle boot met een gladde bodem en hebt een lichtgewicht peddel in je handen. We varen rustig en liggen regelmatig stil voor een verhaal, een foto en om rond te kijken. Je hoeft niet hard aan de peddel te trekken om soepel vooruit te gaan. Juist als je rustig peddelt ga je het hardste vooruit met de minste moeite. Regelmatig heb ik sterke mensen zich zien verbazen over de snelheid die minder sportief aangelegde deelnemers behaalden.

3.    Ik ben te zwaar voor een kano
Welnee, een kano kan hooguit te klein zijn! Veel eenpersoonskano´s zijn geschikt voor mensen tot ongeveer 85 kilo. Ben je (veel) zwaarder dan dat, dan verzorgen we een grotere kano voor je. Je kan alleen of met iemand anders in een tweepersoonskano gaan zitten. Als je wilt kan het stoeltje iets verzet worden waardoor je in je eentje alle ruimte hebt.

4.    Het regent altijd in Nederland
Je herinnert je misschien dat je naar school fietste door de regen en de hele dag met een natte broek in de klas zat. Dat is geen pretje, vandaar dat je het nog goed weet. Hoe vaak gebeurt dat? In Nederland regent het 7% van de tijd. Dat is best weinig. En vaak is de regen ook licht of buiig zodat je er goed tegen kan kleden. Wanneer het hard regent en niet verantwoord is om te peddelen gaat een tocht niet door. De annulering is dan GRATIS! Gelukkig gebeurt dat zelden of nooit.

5.    Van kanoën krijg je blaren.
Blaren ontwikkel je door wrijving tussen de peddel en je handen. Blarenvorming kan optreden wanneer je hard in de peddel knijpt of wanneer je teveel kracht zet. Als een peddel geen glad oppervlakte heeft is het mogelijk om blaren te ontwikkelen. Een eenvoudige tip om blaren te voorkomen: gebruik beide handen met peddelen. Mensen zijn geneigd om kracht te zetten met de hand die de weerstand voelt, hun ´lage´ hand. Op dat moment is de andere hand ontspannen. Gebruik je ´hoge´ hand ook door in een rustige beweging naar de punt van je boot te duwen. Zo gebruik je beide armen bij iedere peddelslag.

6.    Het is meestal te koud om te kanoën
De gedachte om bij fris weer op het water te zijn is niet aanlokkelijk. Heb je wel eens meegemaakt dat je in een motorsloep zat en je merkte dat je steeds kouder werd? Brrrrrr niks aan! Met kanoën gebeurt dat niet zo snel. Ten eerste zit je met je benen onder het dek en zit je op een stoeltje met wat lucht tussen jou en de bodem. Verder heb je het tempo van een wandelaar. Wanneer de wind niet hard in je gezicht waait heb je niet de wrijving die je bijvoorbeeld op een fiets ervaart. Ten slotte ben je in beweging. Een normaal tempo vraagt ongeveer net zoveel energie als wandelen. Je gaat er niet van transpireren, maar wordt door de beweging ook opgewarmd.

Heb je al zin om mee te gaan? Schrijf je hier in. In mei zijn er verschillende tochten gepland, bijvoorbeeld de
Bevrijdingsdag kanotocht of
een hele dag Peddelen Peuzelen met Pinksteren.
Foto
Deel jouw ervaringen hieronder zodat ook anderen er profijt van hebben. Klik daarvoor hieronder op het oranje Add Comment

PS. Vind je dit waardevolle informatie? DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Like, tweet  of Share knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
5 Opmerkingen
Saskia Frankena link
5/5/2013 08:11:04

Wat leuk dit! Ik heb veel gekanoed. Op zowel wild als vlak water. Wild hoeft van mij niet meer, maar lekker relaxed voortpeddlen zie ik wel zitten. Mij zi eje wel een keertje langskomen hier.

Enne...ik ben maar klein en weet uit ervaring dat zowel ik als mijn kinderen dit makkelijk kunnen.

Aanrader dus!

Antwoorden
Marjolein Kalter link
5/5/2013 09:44:29

Dag Saskia,
Dankjewel voor je reactie. Wat heerlijk om te lezen!
Met het weer van nu wil ik iedere week wel een groep verwennen.
Je bent van harte welkom.

Antwoorden
Petrus
6/5/2013 02:07:59

Hi Marjolein,

mooi om in je beschrijving van de misvattingen over het kanoën, je zorg en liefde voor de beweging over het water te zien!
Ik krijg er al weer zin in! En ik voel ook door je zorgvuldige beschrijving dat ik vaak te hard ga met het kanoën en dan het relaxte van het kanoën teniet doe en zelfs blaren krijg. Het is voor mij een oefening om niet hard en snel te willen gaan maar een te zijn met het water, de kano en het aanvankelijke ongemak. Dan komt vanzelf de overgave van het peddelen op het water en de schoonheid en de rust!
Tot een volgende keer!

Petrus

Antwoorden
Van der jeugd robert
12/12/2015 14:28:36

Beste,
Ik heb zelf een cedar houten cano gemaakt die is 4.30meter lang en 0.85 meter breed ,ik denk dat die niet voldoende is voor 2 volwassen personen te dragen tijdens het canoen.Ook moest ik de zitjes bijna op de bodem plaatsen,want de eerste maal waren ze te hoog geplaats en waren we bijna omgeslagen.En voor solo te varen zit je dan in het midden of achteraan in de cano?

Antwoorden
Marjolein link
13/12/2015 07:13:18

Beste Robert,
Complimenten voor het feit dat je zelf een boot hebt gemaakt. Dat doe ik je niet na!
Wanneer je in je eentje in een tweepersoonsboot zit ga je achterin zitten. Dan komt de neus relatief wat omhoog. Zou je voorin gaan zitten dan boort de neus zich (relatief) in het water en komt de achterkant wat omhoog.

Aangezien de meeste stuurkracht achterin zit (het roer zit niet voor niets achterin in een boot) kan je ook het beste richting houden als je achterin zit. Wanneer je wat spullen bij je hebt kan je die voor de balans het beste voorin leggen.

PS. Ik gebruik het woord kano, maar eigenlijk heb ik het over een kajak.(met een dubbele peddel)
In Nederland zijn we eraan gewend om kano tegen een kajak te zeggen.Heb jij een kajak of een kano (canadees) gebouwd?

Antwoorden

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Foto

    Marjolein Kalter

    Deze artikelen zijn bedoeld is om jou te helpen om mogelijkheden van het kajakken te ontdekken.

    Archief

    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013

    Categorieën

    Alles
    Kajaktrip
    Misvattingen
    Ontroering
    Schoonheid
    Vakantie
    Wat Wil Jij Weten?
    Wow- Moment

    View my profile on LinkedIn
Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.